Matematiksel sabitler arasında pi sayısı, binlerce yıldır matematikçiler kadar matematikle ilgilenmeyen insanları da büyülemeye devam ediyor. 14 Mart tarihi, 3/14 biçiminde yazıldığı için tüm dünyada Pi Günü olarak kutlanıyor. Aynı zamanda bu tarih, Dünya Matematik Günü olarak da kabul ediliyor. Ancak, tüm bu ilginin odağındaki pi, yalnızca 3 ile 4 arasında yer alan herhangi bir sayı. Peki ama neden bu kadar özel? Bir sayının böylesine büyük bir merak uyandırmasının sebebi ne olabilir?
Matematik sabiti pi (π), bir çemberin çevresinin çapına oranıdır ve yaklaşık olarak 3,1415926536 değerine sahiptir. Bu sayı, irrasyonel ve sonsuz ondalık basamağa sahip olduğundan, ne kadar hassas hesaplanırsa hesaplansın tam olarak ifade edilemez.
Hepimizin aşina olduğu π sembolü ise, Yunanca “çevre” anlamına gelen “περίμετρον” kelimesinin baş harfidir. Ancak, bu sembolün kullanımı Yunanistan’dan değil, çok daha sonraki bir dönemden gelir. 18. yüzyılın başlarında matematikçiler, pi sayısını 100’den fazla ondalık basamağa kadar doğru bir şekilde hesaplamayı başarmışlardı. Ancak, bu özel sayı için üzerinde uzlaşılan bir sembol henüz yoktu.
Bu eksikliği fark eden kişi matematikçi William Jones oldu. Pi’nin kendine özgü bir sembole ihtiyacı olduğunu düşündü ve yazdığı bir kitapta, ilk kez π sembolünü kullandı. Bu sembol, zamanla diğer matematikçiler tarafından da benimsendi ve bugün evrensel olarak pi sayısını temsil eden standart sembol haline geldi.